Obce v okolí Domaše sa obávajú pre nízku hladinu vody zlého dopadu na turizmus

12.01.2012 Vranov nad Topľou

Nová Kelča 9. januára (TASR) - V dôsledku nedostatočných dažďových a snehových zrážok došlo v uplynulých mesiacoch k výraznému poklesu hladiny vodnej nádrže Domaša. Niektorí starostovia či prevádzkovatelia ubytovacích a reštauračných zariadení sa v tejto súvislosti obávajú negatívnych dopadov na turistický ruch.
Potrebné opatrenia na stabilizovanie situácie na Domaši už dlhodobejšie vykonáva rezortná organizácia ministerstva životného prostredia (MŽP) – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Krajský úrad životného prostredia v Prešove. \"Jedno z prvých riešení bolo zníženie odtoku vody z priehrady z pôvodných 4,9 m3 za sekundu na 2,5. V prípade, ak sa do 20. januára situácia nezlepší a suché počasie bude pokračovať, vodohospodári navrhnú ďalšie riešenia,\" informovala hovorkyňa MŽP Beatrice Hudáková. Podľa ďalších vyjadrení ministerstva sa s takýmto suchým rokom na vodnej nádrži v jej zhruba 50-ročnej histórii zatiaľ nestretli.
Od vody, ktorá odteká z Domaše po toku Ondavy, sú závislé aj niektoré fabriky. Jednou z nich je spoločnosť Bukóza Holding so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou). Podľa slov jej hovorcu Michala Švábika prebiehajú výrobné procesy v prevádzkach drevospracujúcej továrne zatiaľ štandardne bez výrazných komplikácií. \"O vývoji sme informovaní, situáciu monitorujeme a komunikujeme s príslušnými orgánmi,\" poznamenal s tým, že Bukóza využíva vodu z Ondavy hlavne pri výrobe celulózy a energií.
Nespokojnosť s aktuálnym stavom na Domaši vyjadrujú zástupcovia obcí v jej blízkosti, ktorí upozorňujú na nízku hladinu vody už dlhodobejšie. \"Spokojní sú tu možno rybári, no množstvo rekreantov sa pre nízku hladinu vody nášmu stredisku vyhlo už počas uplynulého leta. Postupne sa začíname obávať tohto, či tu majú ďalšie investície do turistického ruchu zo strany obce, ako aj miestnych podnikateľov význam,\" uviedla pre TASR starostka Novej Kelče v okrese Vranov nad Topľou Mária Telepunová.
 

Vyberte región